Drumetii montane

Pornind din zona numită Sumerna (2 km de Or. Victoria), se poate ajunge la cabanele Turnuri şi Podragu, amplasate pe Munţii Făgăraşului, urmând trasee montane marcate. Din Or. Victoria se mai poate ajunge pe varful Moldoveanu urcand pe Vistea Mare. Obiectivele se află în zona de supraveghere a Salvamont Victoria.

Cabane turistice montane

Cabana Podragu

In anul 1885, Societatea Carpatina Transilvaneana (SKV) din Sibiu, a construit la lacul Podragu un adapost de piatra, care nu a durat mult, ci s-a darapanat. -In anii 1937-1939 Turing Clubul Romaniei a luat hotarirea de a construi o cabana turistia la Lacul Podragu,

scop in care a arendat terenul necesar de la locuitorii comunei Ucea de Sus, a intocmit planurile si a executat cabana la Talmaciu, urmind ca apoi sa fie transportata in bucati si montata la locul stabilit. Totodata, asociatia a pornit la deschiderea si amenajarea drumuluisi a cararii care duce pe Valea Podragului pina la lac. Datorita unor piedici aparute in calea realizarii acestei cabane, TCR-ul a renuntat la proiectul initial si a transportat cabana in apropierea Virfului Suru, montind-o pe locul numit Fruntea Moasei. – Actuala cabana Podragu a fost construita prin anii 1948-1949 de catre Banca Nationala a Romaniei pentru salariatii sai, fiind data in folosinta in anul 1950. Actualmente ea este folosita ca si cabana turistica.

Situata in partea centrala a Muntiilor Fagaras, zona Turnuri-Podragu este una din cele mai vizitate zone montane din masiv. Este vizitata de turistii care parcurg traseul de creasta, sau de cei care urca aici pentru a se bucura de frumusetea zonei.

Cabana Podragu este cabana din Muntii Fagaras situata la cea mai mare altitudine, 2136 m, pe o vale glaciara, valea Podragului, care se ramifica din valea Arpasul Mare, fiind marginita la est de Muchia Tarita si la vest de Muchia Piscul Podragului. In aval de cabana Podragu mai gasim o cabana, Cabana Turnuri, situata pe aceiasi vale, la 1520 m altitudine.

Accesul la cele doua cabane se face pe drum forestier, si pe poteca de picior, poteca neprezentind pe timp de vara greutati mari, iar pe timp se iarna se recomanda accesul in zona doar turistilor experimentati sau alpinistilor.

Transportul alimentelor, combustibilului, lemnelor, si al aproape tuturor lucrurilor de care este nevoie la cabane, se face cu ajutorul animalelor urecheate numite magari, sau in rucsac.

Din aceasta cauza Cabana Podragu pe timp de iarna este inchisa, dar in apropierea ei puteti gasi o anexa ce poate fi folosita in conditii bune ca si refugiu.

Accesul se face din Orasul Victoria, pe poteca de picior pe Valea Arpasului sau pe Muchia Tarata. Pentru mai multe detalii acesati pagina de mai jos:

http://www.podragu.ro/

Contact: corina.iosif@gmail.com

Cabana Turnuri

Cabana Turnuri situata la 1500 m altitudine sau la 1 ½ ore mai in aval de Podragu,  este
deschisa pe toata perioada anului.

Este asezata in caldarea principala a Podragului, pe o prispa de stinca in partea vestica a lacului mare. Cabana este formata dintr-un corp principal si o anexa. Cladirea principala, cu parter si etaj, este construita din zid de piatra. La parter se afla dormitoarele, sala de mese, bucataria si grupurile sanitare. Etajul cuprinde trei dormitoare camera cabanierului si grupurile sanitare.

Cabana dispune de apa curenta la bucatarie si la grupurile sanitare.

– capacitate de cazare 70 locuri, paturi si priciuri

– este deschisa in perioada mai – noiembrie, iar in timpul iernii, linga cabana este lasata deschisa o anexa, care functioneaza ca si refugiu

– cabana dispune de instalatie electrica, avind un grup electrogen propriu, tensiune 220V.

Căi de acces: Destinaţia cabanei este aceea de adăpost
intermediar pe traseul dintre orasul Victoria si Cabana Podragu, care, în timpul
iernii nu poate fi parcurs, în mod obişnuit, într-o singură zi. Ca atare,
accesul la cabană se face din catunul Sumerna sau orasul Victoria si de la
cabana Podragu. Vara, cabana este accesibilă şi direct din Oraşul Victoria pe
traseul Oraşul Victoria – La Şipot – Cabana Turnuri.

Cabana a fost construită în anul 1964 de către Întreprinderea de Exploatare a
Bazelor Climatice “Păltiniş” din Sibiu.

http://www.turnuri.ro/

DSCF9366DSCF5154


DSCF5117DSCF5190

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s