Prof. Alexandru Bărbat

(1905 – 1991)

S-a născut pe 7 februarie 1905, in satul Ucea de Sus din judeţul Braşov. A fost economist si profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universității „Al. I. Cuza” Iaşi.

Licenţiat al Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Cluj, în 1926. Doctor în economie în anul 1937 cu teza “Dezvoltarea şi structura economică a Ţării Oltului”. A participat ca invitat la Şcoala Monografică „Dimitrie Gusti” şi a realizat cercetări în cadrul Institutului de Cercetări Economice şi Sociale de pe lângă Academia de Înalte Studii Economice.

În perioada ieşeană, între 1964 şi 1991, a adus contribuţii însemnate prin cercetările în domeniul sociologiei rurale şi al statisticii sociale, sub aspect conceptual şi metodologic. Un loc aparte îl ocupă lucrarea „Teoria statisticii sociale” apărută în 1972, lucrare cu caracter ştiinţific şi didactic revendicat atât de statisticieni cât şi de sociologi.

În calitate de profesor universitar şi conducător ştiinţific de doctorat în domeniul statisticii sociale, s-a consacrat promovării statisticii ca ştiinţă, îndrumând cadre didactice tinere şi cercetători. Prin opera şi activitatea sa poate fi considerat creator de şcoală.

A fost ales în 1970 ca membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Sociale şi Politice a României, Secţia de Sociologie. A încetat din viaţă la 14 decembrie 1991 la Iaşi.

Sursa: http://150.uaic.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s